Mijn dieptepunt

Vorig jaar begon ik met gesprekken ter voorbereiding van euthanasie. Begin dit jaar behaalde mijn moreel een waar dieptepunt, en stelde ik deze brief op voor het palliatief team van het UZ Gent.

Euthanasie aanvraag – februari 2015

Ik, Nicolas Depuydt, verklaar dat ik mij ten volle van mijn gezondheidssituatie bewust ben en van mijn levensverwachtingen op de hoogte ben. Deze en volgende zaken besprak ik reeds uitvoerig met oa. mijn behandelende geneesheer.

Als A.L.S. (Amyotrofe laterale sclerose) patiënt ondervind ik dagelijks een aanhoudend en ondraaglijk fysiek en psychisch lijden dat onvoldoende kan worden weggenomen. Mijn pathologie zorgt ervoor dat ik geen kwaliteitsvol leven meer kan leiden.

Voorbeelden:

Desondanks de vele hulpmiddelen die ik ter mijn beschikking heb, zoals een rolstoel met kinbesturing, spraakcomputer, …, is het leven voor mij helemaal niet betekenisvol meer.
Door de continue spierkrampen, zenuwtrekken en algehele verlamming van mijn ledematen, ervaar ik dagelijks pijn.
Communiceren, was tot voor kort op een beperkte manier nog mogelijk, maar ook dat is quasi onmogelijk geworden, en mentaal zeer moeilijk.
De dagelijkse verzorging is ook een ondraaglijke en vernederende sleur geworden.
Door mijn aandoening is het voor mij niet meer mogelijk om aan de dagelijkse gezinsactiviteiten deel te nemen, wat mentaal heel zwaar is.

Daarom verzoek ik om euthanasie. Ik zou dit op een kortere termijn willen laten uitvoeren. Persoonlijk ben ik met de euthanasie vraag al bezig sinds ik werd geconfronteerd met de diagnose van mijn aandoening. De vraag om euthanasie word voor mij ook steeds prangender. Mijn beslissing is zeker niet over één nacht ijs gegaan.

Wel zou ik willen gebruik maken van de tijd die ik kan krijgen op de palliatieve afdeling om op een mooie manier afscheid te nemen van mijn gezin, familie en vrienden. Ook wens ik hun de kans te bieden om te `wennen` aan mijn beslissing. In de katholieke zorginstelling waar ik momenteel verblijf is euthanasie taboe en kan de handeling volgens hun onmogelijk doorgaan.

Als atheïst ben ik zeker niet bang om te sterven, in tegendeel kijk ik uit naar het verlossend moment. Ik maak me enkel grote zorgen om de mensen die ik achterlaat. In het bijzonder mijn kinderen.
Mijn persoonlijke gegevens zijn de volgende:

Naam: Depuydt Nicolas
Rijksregisternummer: 711129-xxx xx
Geboorteplaats en datum: Gent, 29 november 1971
Ik verklaar dat ik dit verzoek vrijwillig en overwogen doe en dit vroeger reeds ter sprake bracht en dat mijn verzoek niet tot stand gekomen is als gevolg van enige externe druk.

Ik duid mijn echtgenote, Kaat De Lentdecker aan als mijn vertrouwenspersoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s